Modebloggen - trendspaning - modetips - branschnyheter

Dinkelbrödet - på er begäran ;)

18 januari 2010 16:17
  Övrigt   

Dinkelbröd
½ paket jäst
5 dl ljummet vatten
2 nypor havssalt
½ dl olivolja
1 stor riven morot
2 msk flytande honung
13 dl dinkel ljust mjöl

1 dl blandade frön/nötter ex solros, sesam, pumpakörnor, valnötter m fl.

Sätt ungnen på 250 grader.
Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt olja, salt, honung och moroten. Arbeta in mjölet noga.
När man bakar med dinkel så är det viktigt att man låter degen vara ordentligt klibbig, dinkel suger upp mer vätska. Låt jäsa i 30 minuter. Häll i degen i en smord form, strö över fröblandingen och låt jäsa ytterliggare minst 30 min.
Grädda 10 min, sänk värmen till 200 grader och grädda ytterliggare i 20 min.
Ett tips är att göra degen på kvällen och låta den stå i kylen över natten i en plast bunke, då jäser den sakta men säkert.

Åsa

Mmmmmm så gott det låter och inget är ju som hembakat bröd, men du när kommer jeansklänningen? Nu borde den väl komma. Kram Åsa

den 18 januari 2010 @ 16:21

Låter fantastiskt gott, här får det bakas snart! :) Lät du det jäsa över natten? Eller tror du det går bra ändå? :)

den 18 januari 2010 @ 16:29

Fliselin

Om man låter degen jäsa under natten, räcker det då med en jäsning? Dvs jag menar att man lägger degen direkt i formen. Vad är meningen med Dinkel?

den 18 januari 2010 @ 16:30

Eva svarar

Jag lät det inte jäsa över natten utan körde på det som stod i receptet här och det funkade bra ;)

den 18 januari 2010 @ 16:31

Anne

Tack, snälla för receptet! kram

den 18 januari 2010 @ 20:20

J

Nu har jag bakat brödet. Underbart gott. Tack snälla för receptet.

den 20 januari 2010 @ 13:24

Katarina

Jag har också bakat brödet idag. Helt fantastiskt gott och lätt att baka. En favorit. tack snälla du för receptet!

den 20 januari 2010 @ 15:53

Lillis

Tac för receptet, det var jättegott! Jag lade i lite linfrö oxå! Kramiz

den 22 januari 2010 @ 14:27

Eva svarar

kul att höra, jag får kanske testa ett nytt bröd nästa vecka då oxå =)

den 22 januari 2010 @ 14:53